четвер, 3 липня 2014 р.

Така різна виставка - подорож

    Оскільки головним предметом блогу задумана була книжкова виставка, то саме час вже про неї поговорити, чи не так?) 

    У моєму розумінні, хороша виставка повинна мати:
- насамперед  ідею, яка зробить її оригінальною, не схожою на інші, "свіжою";
- гарне доречне оформлення, яке приверне до неї увагу;
- актуальну та цікаву підбірку літератури, щоб звернувши увагу, людина не була розчарована;
- інтерактивний елемент, який дозволить дізнатись думку відвідувачів, проаналізувати статистичні данні за тематикою виставки та просто показати читачу, що його думка має для вас значення, що в цьому місці він важлива персона (аби він прийшов до вас знову) - бажано.
  

   І коли я починаю працювати над створенням виставки, для того щоб придумати головну ідею та оформлення, мені потрібно знати її форму, тобто в моєму алгоритмі створення виставки форма має визначну роль наряду із темою.


    Не секрет, що однією з найпопулярніших, зручних і часто використовуваних є форма "виставка-подорож" (виставка - мандри, - кроссинг, - експедіція, - екскурс, - вояж,  і т.п.). Така виставка, знов-таки у моєму розумінні, повинна обов'язково мати за основу навігаційний елемент - стрілочки, вказівники тощо, щоб читач розумів в чому саме полягає ця подорож, звідки і куди він мандрує і в який спосіб.

  Пропоную розглянути декілька прикладів з моєї бібліотеки.


Виставка - подорож "Найцікавіші міста світу"


   Що тут бачить читач? Зображення дівчинки, яка сидить на валізі сигналізує про те, що вона збирається вирушити у мандрівку, поруч у хмарці думка дівчинки" Куди ж відправитись?". Далі дається відповідь у вигляді навігаційних стрілочок - стрілочка "Якщо не любиш їздити далеко" вказує на поличку із книгами про цікаві місцини рідної України, стрілочка "Якщо хочеш побачити світ" вказує на поличку, де зібрана література, що допоможе відвідати найцікавіші міста зарубіжних країн, тут же знаходиться рейтинг найбільших міст світу та роздруковка із адресами сайтів веб-камер, які встановлені у різних полісах по всій земній кулі, що дозволяє читачам не тільки прочитати, а й побачити на власні очі життя міста у реальному часі.



   Наступна стрілочка "Якщо тебе цікавлять давні таємниці" вказує, що тоді тобі потрібно звернути увагу на третю поличку, де можна знайти книги про давні міста та загублені цивілізації.
    В центрі виставки розміщене звернення до читача у вигляді валізи, де описується про що ця виставка і як нею "мандрувати". Картину доповнюють якраві фото відповідних розділу міст, про які йдеться у представлених книгах.


   Інтерактивний елемент цієї виставки у  пропозиції читачам на клейких кольорових папірцях написати назву міста, де вони вже побували і приклеїти на виставку, на фото відсутній, оскільки виставку фотографувала одразу після створення, поки ще усе на своїх місцях, самі розумієте )).
 

Виставка -експедиція "Об'єкт дослідження - людина"


     Із цією красунею я добряче помучилася - мала готовий скелет й ідею зробити подорож всередині організму людини. Здавалося б, що може бути простіше, скільки зображень існує, в чому проблема? На практиці виявилось, що зображення, які пропонує інтернет, всі виконані у різному стилі і не завжди адаптовані для дітей, вийшов би такий собі "вінігрет". Було б добре намалювати, але цього я, на превеликий жаль, зовсім не вмію. Приходила ідея використати зображення з мультику "Adiboo", але в мережі вони дуже низької якості, та і стоп-кадри з фільму такі ж. На щастя я натрапила на стареньку книгу К. Доннер "Тайны анатомии", відсканувала ілюстрації, збільшила, підфарбувала і вуа-ля - не тільки експедиція організмом вийшла, а й подорож книгою разом із її героями. Ось таке 2 в 1.)
    

    А щоб дотриматись форми виставки та зробити її логічною і зрозумілою для читачів, я знов використала стрілочки, але в іншому варіанті. Ця виставка не містить розділів, замість цього ми візуально подорожуємо від одного зображння до іншого за стрілочками, знов-таки, починаючі із звернення, яке запрошує до перегляду і дає пояснення. Подорож починається із зменшення героїв та потрапляння до ротової порожнини.



    Також є маленький ігровий елемент - потрібно вгадати що саме зображено на малюнку, якщо дитина не знає, то може розгорнути приклеєний папірець і прочитати назву органу. 

   Ще на виставці присутні цікаві факти із представлених книг, які знаходяться у "лупі" із надписом "у ході дослідження виявилось, що..." - це вже елеменет, який робить виставку відповідною назві. Тобто, ми паралельно відправляємось у експедицію організмом візуально  і досліджуємо його, читаючи книги і дізнаючись різні відомості.


      В кінці подорожі герої вибираються назовні по волосині, і це зображення як би ділить поличку на дві частини: в одній  - закінчення експедиії, в іншій- відокремлений куточок, де представлена література, яка допоможе зберегти цей цікавий та дивовижний організм здоровим (на це також вказує стрілочка із поясненням).




Виставка - подорож "Про що розповідають вулиці Херсона"
 

   Це приклад обов'язкової краєзнавчої виставки, коли кожний раз на тебе чекають "творчі муки", адже придумати щось нове на тему, яка must-have для кожної бібліотеки, дуже важко. 

    Моя колега, Олена Петренко, вийшла з положення, зробивши подорож  у часі, коли можна побачити як виглядали вулиці міста у минулому і зараз. 
   Фото-коллаж посередині робить подорож   візуально зрозумілою і відпадає необхідність у навігації. Як бачите, на підтримку цього є звернення до читача із поясненням і  назви розділів по обидві сторони.




    І, останню варіацію,яка застосовувалась у нашій книгозбірні, представляє 
виставка - подорож "Обереги вічності"


    Тут ви не побачите стрілочок, зато є навігаційні коментарі, які зображені у вигляді листочка із записника, приколотого до стіни, та є продовженням звернення. Ця виставка складалась з 4 розділів, література яких знайомила із наукою "Музеєзнавство", музеями зарубіжних країн, України та Херсонщини. На виставці був також перелік офійійних сайтів найцікавіших "оберегів вічності".


    Сьогодні мені хочется поділитись графічним оформленням саме цієї виставки 





      Ось такий мій досвід роботи із формою "подорож". Якщо ви використали якийсь інший навігаційний елемент, або по-іншому обіграли цю форму, будь ласка, поділіться у коментарях.





1 коментар:

Rambler's Top100