неділю, 29 червня 2014 р.

Бібліо-мультик


     Який найдієвіший спосіб популяризації своїх ідей? Думаю, ви погодитесь, що візуальний. Саме тому ефективним є створення та публікація відеокліпів або рекламних роликів.

  Однак,  для створення відеокліпу потрібна наявність акторів, відеокамери, реквізиту і багатьох інших дорогих речей, що багатьом бібліотекам може виявитися не під силу. Але не варто засмучуватись, вихід знайдено! І це- створення анімаційного ролику. Мова анімації зрозуміла усім віковим категоріям і дозволяє в простій формі донести до максимально широкого кола людей ваші ідеї.
   Зважаючи на актуальність цього питання, я вирішила зробити невеличкий огляд сервісів для створення анімації.
  

Почнемо з GoAnimate.

     Інтернет стверджує, що це один з найбільш зручних сервісів. Від себе скажу, що процес створення мультику у GoAnimate неважкий, цікавий і з ним не помічаєш часу. Я спробувала зробити мульт-рекламу програми літніх читань своєї бібліотеки:


    Для початку необхідно зареєструватися. Процес це нескладний і полягає у вказівці свого логіна, поштової адреси і пароля, або ж можна авторизуватися за допомою аккаунта Гугл або Фейсбук.   Можливості GoAnimate досить великі - є широкий вибір фонів (а можна свій завантажити) і героїв, і їхніх дій, і озвучувати можна, і музику додати. Здавалося б, ідеальний редактор! Але, у нього є суттєвий мінус - безкоштовно можна зробити відео тривалістю 30 секунд і без можливості збереження. Щоб зберегти свою творчість доведеться заплатити грошенят.


     Нещодавно я знайшла альтернативний сервіс Pow Toon, який має схожі можливості, але тут можна створити відео абсолютно безкоштовно, правда невеликої тривалості (потрібно самостійно виставляти тривалість кожного слайду, додавати секунди і необхідну кількість слайдів) і за це доведеться терпіти пару секунд реклами в кінці кожного відео (чому б не обрізати її, наприклад, за допомогою муві-мейкеру?), а також якість відео не більше ніж 480p. Я думаю, цих можливостей вистачить для створення бібліотечного ролику, а тривалість можна підкоректувати, зліпивши до купи декілька роликів в тому ж муві-мейкері.


   Тут також потрібно буде зареєструватися або авторизуватись через Фейсбук або Гугл-аккаунт. Після чого ви потрапите до майстра створення нового проекту, де потрібно визначитися який вид презентації хочете створити - слайдшоу або відеоролик, потім вас попросять вибрати одну із тем ( а можна і з нуля почати за бажанням), а тоді вже поринете у світ анімації, який буквально затягне вас із головою.    У PowToon, яік і у GoAnimate, анімовані об'єкти зібрані в групи (стилі). В редакторі презентації є набори картинок, що зображують людей в різному настрої, які дозволяють легко керувати емоціями персонажів.   Анімації, створені за допомогою обох сервісів, за своєю формою нагадують щось середнє між мультфільмом, інфографікою і презентацією.   Інтерфейс програми інтуїтивно зрозумілий і особливих труднощів не викликає. Коли ваше відео готове, натисніть на кнопку Save для збереження ролика в галереї сервісу. Після цього ви можете отримати пряме посилання на сторінку з цим роликом, розшарити його в соціальних мережах або отримати код для вбудовування його в будь-який сайт або блог. Крім цього, є можливість експорту відео прямо в YouTube (а звідти неважко зберегти собі на комп'ютер).



  Також в мережі я натрапила ще на один сервіс - Мультатор, але це вже для "просунених", тут треба малювати мультик самому з нуля.

   


   Для дитячих бібліотек може згодитися також Talking Tom, де можна створити мультик за участю кота Тома і його друзів. Але цією програмою можна скористатися лише с пристроїв iPhone, iPod, iPad.



   Ще впіймались мені abcya animate, де можна створити барвисту та яскраву анімацію, яку можна зберегти в форматі Gif.


та російський сервіс Мини-мультик, що дає можливість завантажити картинки та фотографії у форматах jpeg, tiff, png, bmp, gif для створення анімації. Але у порівнянні із вищезазначеними "монстрами", вони здались мені не дуже цікавими.


Сподіваюсь, ця інформація була цікавою і корисною для вас. Бажаю вам гарних ідей та яскравих роликів!




2 коментарі:

  1. Хочу трішки посперечатись, адже в сервісі Pow Toon можна зробити відео не лише тривалістю 45 с. Моя перша спроба в даному сервісі дійсно тривала 35 с., але наступне відео - 2 хв. 20 с. Просто потрібно вручно на кожний слайд додавати секунди як і додавати необхідну кількість слайдів. Ось результат http://youtu.be/Npd6uBuw4zE

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за коментар! Посперечатись не вийде)) Адже я перевіряла на практиці лише GoAnimate, щодо інших сервісів, то оглянула тільки поверхньо та читала описи програм з різних джерел, тож цілком можливі неточності. Добре, що ви підказали, зараз виправлю)
      Запрошую всіх, хто спробував на власному досвіді вказані або схожі сервіси, до обговорення нюансів та ваших успіхів!

      Марина, мені дуже сподобалось ваше відео! Якщо не секрет, багато часу витратили?

      Видалити

Rambler's Top100