середу, 6 серпня 2014 р.

Як надрукувати зображення потрібного розміру?

     Сучасні бібліотеки майже щодня мають діло із створенням великої кількості різноманітної друкованої продукції - візиток, закладок, буклетів, оформленням виставок, тематичних полиць, рекомендаційних списків і т.д. Які програми ви для цього використовуєте? Наприклад, я, раніше робила це за допомогою Word-у, і, якщо із буклетами і візитками було просто, то підгадати із потрібним розміром назви для виставки дуже важко.      

    Звичайно, можна ще робити це за допомогою Cоrel Draw або інших програм, із якими ви вмієте працювати. Але самий простий, на мій погляд, спосіб підказала мені колись моя колега Лєна - друк через Microsoft Publisher, який входить до стандартного пакету програм Microsoft Office. До того моменту мені ніколи не доводилось користуватись цією програмою і я зовсім не звертала на неї уваги. І, як показала практика,  даремно!)

    Microsoft Office Publisher — настільна видавнича система, розроблена корпорацією «Microsoft». Ця програма початкового рівня, що відрізняється від «Microsoft Office Word» тим, що акцент у ньому робиться на проектування розмітки сторінки, а не на оформлення та перевірку тексту.    

   Працювати у "Паблішері" користувачам "Ворду" досить просто, вона має схожий, інтуїтивно зрозумілий,  інтрефейс. Давайте спробуємо разом?     Треба натиснути "Пуск" - усі програми - Microsoft Office - і вибрати зі списку Microsoft Publisher 



* якщо ви не знайшли програму у списку, можливо компоненти обирались вручну при інсталяції Офісу і Паблішер не був обраний. Цю програму, як і інші компоненти МС Офіс, можна до-встановити.


     Ви побачите ось таку початкову сторінку, де обираєте потрібну орієнтацію листа. (за необхідністю можна вибирати шаблони буклетів, візиток і т.д. нижче)



Для прикладу я обрала і отримала стандартну альбомну сторінку



     Тепер зробимо її такого розміру, як вам треба. Для цього у верхньому меню натискаємо вкладку "Макет страницы"- "Размер" - "Создать новый размер страницы"



   Далі задаєте потрібний розмір, я встановила для прикладу 100см х 20см (назва виставки на стелаж метрової ширини).
    Зверніть увагу! Треба враховувати, що автоматично програма виділяє по 1, 27 см на поля з кожної сторони. Ви можете корегувати цю цифру, але, у будь-якому, випадку поля потрібно додати до основного розміру інакше зображення буде менше, ніж ви хотіли.



    Отримуєте сторінку заданого розміру. Тепер вставляємо сюди зображення,яке потрібно роздрукувати (або просто зробити заданого розміру). Потрібно у меню зверху вибрати вкладку "Вставка" - Рисунок - у щойно відкритому віконці обираєте потрібну картинку - натискаєте "Вставить"



     Ось, що я отримала.
Увага! Ваше зображення може відрізнятись через масштаб. В правому нижньому куті ви можете для зручності регулювати масштаб сторінки. Реальний вигляд ви побачите на позначці 100%



Далі розтягніть зображення на всю сторінку, тягнучі за кути або сторони




     Зверніть увагу, вихідний розмір зображення має велике значення. Малюнок може занадто розтягнутися "попливти", "розбитися на кубики" якщо зображення занадто маленьке для бажаного розміру, або іншої форми.            Також на цьому етапі можна створювати колаж із декількох картинок.


       Переходимо до друку.   У верхньому меню вибираємо вкладку "Файл" - "Печать" - у меню, що відкрилось, перевіряємо готовність принтера, та з правої сторони перевіряємо макет друку, якщо все добре тиснемо на "Печать"



      Тепер можна відпочити, поки принтер друкує зображення потрібного вам розміру :)


    Якщо вам потрібно надрукувати візитки  (або ігрові фішки чи будь-яких дрібні однакові елементи), не треба розміщувати їх на сторінці  вручну. Ви можете вдатись до маленької хитрощі - задати розмір сторінки такий як розмір візитки + розмір полів (наприклад, візитка 10х6 см+ 0,5 см поля =  розмір 10,5 х 6,5 см, не забудьте змінити і розмір направляючих полів з 1,27 на 0,5)



Далі вище вказаним способом вставляємо і розтягуємо зображення візитки



     Далі переходимо до друку. Зверніть увагу на макет справа, програма автоматично розмістила стільки візиток, скільки влазить на сторінку. Якщо вам треба надрукувати багато, не забудьте вказати число копій.




       Вуа-ля! Принтер друкує, а у вас звільнилась хвилинка для кави :)


Немає коментарів:

Дописати коментар

Rambler's Top100