суботу, 9 серпня 2014 р.

Pinterest на допомогу бібліотекарю

     Зважаючи на стрімку появу нових соціальних мереж, програм і доданків у віртуальному всесвіті, припускаю, що не всі ще познайомились із сервісом Pinterest.


       Наразі Pinterest - один з найгучніших інтернет-проектів. Це третя за відвідуваністю соціальна мережа після Facebook і Twitter. Вражаючи експертів ринку темпами росту (мережа зростає швидше того ж Facebook і Twitter), Pinterest формує новий вид дозвілля - колекціонування красивих картинок в ідеальному за своїм функціоналом місці. За  назвою ховається гра слів Pin ("шпилька") і Interest  ("інтерес"), сервіс дає вам можливість "пришпилити" картинки за своїми інтересами на "дошки".Оскільки візуальна інформація «проковтується» найбільш швидко і повно, мережа, заснована тільки на картинках, стала вельми популярною в короткий час, незважаючи на уявну простоту. 

                                           

     Pinterest — соціальний сервіс, який дає можливість користувачам додавати в режимі онлайн зображення та розміщувати їх у тематичні колекції. Після того, як зображення завантажені на Pinterest, вони називаються Пінами (англ. Pins), а колекції, до яких вони належать, — це Дошки (англ. Boards). Місія сайту звучить, як «об’єднати весь світ за допомогою речей, які їм цікаві». Завдяки своєму дизайну, спрямованому на візуальне сприйняття, Pinterest особливо популярний серед жінок. Засновник сайту — Бен Сілберман (англ. Ben Silbermann), з West Des Moines, Iowa. Власник сервісу — однойменна американська компанія, заснована у 2008 році Беном Сілберманом (сам сервіс був запущений у 2009 році). (матеріал Вікіпедії).

    Ну як, у вас вже з'явились ідеї, як це можна використати для популяризації своєї бібліотеки?    


     Можна показувати фото своїх виставок, інтер'єрів, фото нових чи найпопулярніших книг, бук-трейлери (відео теж можна додавати), інфографіку, фото-майстер класи, рекламну продукцію, презентації, створювати "дошки" із картинками на тему книги, читання, зображеннями цікавих ідей або фото-фактами дня (20 способів використання Pinterest бібліотеками). Це далеко не весь перелік того, як можна застосувати Pinterest, і я ще мовчу про використання в особистих цілях. Причому кожне завантажене з іншого сайту зображення зберігає посилання на оригінал, тож можна додавати картинки зі свого блогу чи сайту, таким чином рекламуючи його і зберігаючи авторство.

    Фото - блогерство не ваш "коник"? Немає чого показати? Тоді можна просто дивитися чим діляться інші.


      Різноманітні бренди вже взяли на озброєння популярність сервісу і проводять там усілякі акції та конкурси, наприклад, магазин одягу Lands 'End цієї весни розігрував подарункові карти на свій асортимент серед користувачів Pinterest, які створювали там колекції речей нового сезону, що їм сподобались; інший сайт одягу запропонував купити сукню  зі знижкою 77%, але щоб ця ціна почала діяти, користувачі Pinterest мали зробити 50 ре-пінів зображення, і таких прикладів море. А чим бібліотеки гірші?


             До того ж, багато сайтів мають  вже "Pin It" серед соціальних кнопок, а  нова функція  Twitter Cards дозволить користувачам Twitter переглядати Піни без необхідності залишати сайт і переходити на pinterest.com або в мобільний додаток від Pinterest, що додає популярності молодій соціальній мережі. 

    

     Не можете уявити як це працює? Краще один раз побачити, ніж сто разів прочитати :)

   Ходімо реєструватися!    
 Переходимо за адресою https://www.pinterest.com/ , де нас зустрічає ось така сторінка. Якщо ви зареєстровані у Фейсбуці, то просто натисніть "Войти через Фейсбук". Якщо ж ні, то можна зареєструватися за допомогою адреси електронної пошти, або, якщо маєте акаунт у Твіттер чи Гугл +, потрібно натиснути непримітну кнопку "Вход" у лівому нижньому куті.



*є можливість зареєструватися як організація

      Розглянемо детальніше спосіб входу через Фейсбук. Після того, як ви натиснете синю кнопку "Войти через Фейсбук", виконуйте вказівки системи


    Після успішної реєстрації pinterest почне коротке навчання, після перегляду якого натискайте кожен раз червону кнопку "Далее"



Потім система попросить "лайкнути" деякі дошки для визначення ваших інтересів. Ви можете вибрати за категоріями або знайти потрібне  через поле пошуку



    Далі ви можете або за вказівками системи зробити перший пін та створити першу дошку, або не робити цього натиснувши "Завершить"



Вітаю у Pinterest!


Далі розглянемо інтерфейс сервісу



    У правому верхньому куті ві побачите своє ім'я і аватарку, натиснувши туди отримаєте меню. 
Натиснувши "Ваш профиль и пины", отримаєте свій профіль із "дошками". Натиснувши "Настройки", перейдете до сторінки налаштувань, де можете змінити ваше ім'я, адресу ел. пошти, аватарку, пароль, мову (є підтримка української) і .д. "Поиск друзей" покаже вам хто уже зареєструвався або допоможе запросити друзів із соц.мережі, за допомогою якої ви реєструвалися. Далі система пропонує "Подписаться на доски", відвідати довідковий центр, або вийти з акаунту.



     Якщо натиснете на плюсик поряд з аватаркою, система запропонує "Загрузить пин" (з вашого комп'ютера), "Загрузить с сайта" (завантажити картинку із інтернету) і "Создать доску" (створити свою папку для картинок).



    Натиснувши на значок із двома шпильками, перейдете до вікна, де відображатимуться оповіщення та повідомлення від інших користувачів. Коли у цьому квадратику з'являться цифри, значить хтось прокоментував, пере-пінив, або підписався на ваші дошки, натиснувши туди ви це побачите.



 

      У лівому верхньому куті знаходиться поле пошуку та меню у якому можна вибрати цікаву для вас тему.


     Натиснувши на картинку, ви можете "ре-пінити" її собі на дошку, "лайкнути"якщо вона вам сподобалась, надіслати комусь або поділитись за допомогою Фейсбук. Під картинкою ви побачите адресу сайту, з якого вона взята. Справа ви бачите дошку, де розміщена картинка, можете клацати інші зображення і переглядати їх у збільшеному розмірі. Якщо хочете підписатися на оновлення дошки, натисніть "Follow Board" (або аналог на вибраній вами мові). Щоб закінчити перегляд натисніть хрестик у правому верхньому куті.



     Також можна підписатися на всі оновлення людини чи організації, або на окремі дошки.


   У променях слави Pinterest гріються такі допоміжні сервіси як PinAQuote - може будь-який виділений текст на веб-сторінці перетворити на картинку і відправити в Pinterest (платний, але можна безкоштовно протестувати). Url2pin.it працює зі скріншотами сайтів, а PinPuff дозволяє визначити ступінь своєї популярності в рамках мережі Pinterest, та знайти найцікавіших користувачів цього сервісу, що дуже корисно, адже можна знайти найавторитетніших і найактивніших піннерів за потрібною вам темою (на час написання посту сайт не працював і я знайшла аналог Pinreach), Pin Search (Pin-пошук) - це розширення для браузера Chrome, легко дозволяє знайти більше фотографій та інформації, що мають відношення до фото, знайденого на Pinterest.




Це далеко не всі можливості та нюанси Пінтерест, але, сподіваюсь, для початку цього досить. Тож, вперед, друзі, на підкорення нових просторів!

    Гадаю, що обов'язкова початкова сторінка для бібліотекарів - 

 УБА на Pinterest










Немає коментарів:

Дописати коментар

Rambler's Top100