пʼятницю, 8 січня 2016 р.

Інтерактивний елемент книжкової виставки

    Треба було б почати цю статтю із розповіді про адаптацію бібліотек до сучасних потреб користувача і адаптацію виставкової складової роботи, візуальне покоління і т.д., але я цього робити не стану...:) 
    Добре відомо, що сучасна книжкова виставка повинна бути яскравою і привабливою, мати цікаву тему та форму, бути структурованою, оригінальною та стильною за художнім оформленням,  доповненою атрибутикою, але чи не найголовніше, наряду із книжковим наповненням, мати інтерактивний елемент. Дуже класно, коли виставка не є статичною, а дає користувачу можливість відчути свою причетність,"доторкнутися" до теми.
Хочете, віднесть це до прийомів психології, хочете - до маркетингу, але давно відомо, що чим більше людина залучена, тим більше відкрита для того, щоб переконати її подивитись/взяти/купити якусь річ чи послугу.  
    Обережно! Вдала подача якоїсь теми через виставку, може призвести до того, що читачі вимагатимуть не тільки книги з виставки, а й усі наявні у фонді з даної тематики, що призведе до різкого перевиконання плану книговидачі :))
   А тепер без жартів, хто досі не знає що таке інтерактивний елемент?? Цілком допускаю, що таких людей досить багато, адже  важко дати чітке визначення цьому поняттю,тож спробуємо розібратись разом.

Інтерактивність (від англ. Interaction - «взаємодія») - поняття, яке розкриває характер і ступінь взаємодії між об'єктами. Це принцип організації системи, при якому мета досягається інформаційним обміном елементів цієї системи. 
Елементами інтерактивності є всі елементи взаємодіючої системи, за допомогою яких відбувається взаємодія з іншою системою / людиною (користувачем).

 (Цитата з Вікіпедії)

     Якщо простіше, то виходить що інтерактивність- це взаємодія. У нашому випадку, це взаємодія бібліотеки із читачем через різні форми роботи. Інтерактивні елементи- це ті самі штуки,які допомагають вам це зробити. Що може бути такими штуками на виставці? Різноманітні форми зворотнього зв'язку (оцінки, відгуки, вікторини, кросворди, рейтинги, опитування, малюнки, загадки і т.д.), елементи гри, бесіди та масові заходи біля виставки....і більше мені в голову нічого не приходить. Тож, якщо ви знаєте ще якісь інтерактвні елементи, або не згодні із наведеними, ласкаво прошу у коментарі:)

        А тепер розглянемо декілька прикладів.
      
    Виставка-сюрприз "Колесо фортуни". Інтерактивний елемент - колесо, тобто елемент гри. Потрібно крутнути колесо і за номером, який випав, отримати книгу, а розкрити сюрприз можна  тільки вдома. Також тут був і зворотній зв'язок - свої враження від прочитаного пропонувалось використати для написання фанфіку та прийняти участь у  конкурсі.


      Виставка - рекомендація "Морська мандрівка сторінками книг".  Гра - у деяких книжках були  чорні мітки і якщо маленькому читачеві пощастило знайти таку, то він може витягти сувій із запитаннями із піратської скриньки. Діти які дали найбільше правильних відповідей на запитання отримали невеличкі призи.


      Виставка-пошана "Когорта класиків". До кожної книжечки прикріплені цікаві факти про письменників, а по середині розміщений колаж із фотографій класиків, дітям пропонується вгадати хто є хто, перевірити себе можна, знайшовши відповіді у скринці.


Виставка "Чорна, гірка, терпка кава". міні-гра "кава і характер", я так розумію, що для любителів різних видів кави дається характеристика рис характеру.



   Також ігровий елемент у своєму оформленні місять усі вистави-подорожі, та виставки, що не мають у собі ніякої гри, чи зворотнього зв'язку, але сама інсталяція може бути використана для гри (чи спонукає до взаємодії із оформленням), наприклад




 

 



 
 

  
 
 


 
 

І  декілька прикладів більш звичних виставок- із елементами зворотнього зв'язку.
Виставка-лотерея

виставка-сюрприз

виставка-загадка

виставка-кросворд

виставка-вікторина (запитання на листі зліва)


виставка-піар (фотографувала новоспечену, тому не видно що тут за інтерактив, але у зверненні я просила читачів залишити короткі відгуки про прочитане, написавши на клейкому папірці, та приклеїти на стелажі)



Сподіваюсь, інформація була для вас цікавою та корисною. Зауважу, що я не методист, всі мої знання взяті з трирічного досвіду роботи+самоосвіта. Дізнатись про авторство наведених для прикладу виставок можна тут.
Творіть креатив та будьте здорові!










Немає коментарів:

Дописати коментар

Rambler's Top100